Itse tehden tarpeet toteuttava vetoletkulevitin

vetoletku 750

 Pellon tiivistyminen ja lietevaunun jättämät jäljet pellolla saivat vieremäläiset Jani Juntusen ja Topi Hurskaisen miettimään vaihtoehtoja lannanlevityksen toteuttamiseen.

Ensimmäinen ajatus oli hankkia siirrettävä kontti ja pienempi 10 – 12 kuution levitysvaunu. Liete olisi siirretty konttiin pellolle ja levitys tehty pienemmällä, kevyemmällä vaunulla.

Pienemmänkin vaunun hinta tuntui kuitenkin sen verran kovalta, että miehet päätyivät miettimään muita ratkaisuja. Oman vetoletkulevityskaluston rakentaminen alkoi vaikuttaa järkevältä ja edullisemmalta suunnitelmalta toteutettavaksi. Ja Jani Juntusen sanoin, kun valmiissa ei ollut mieleistä, niin pitää tehdä itse.

 Runko kiekkomultaimesta

 Vetoletkulevittimen pohjana on Agronicin kahdeksan metriä leveä kiekkomultaimen runko ja hydrauliikka.

Puomin miehet suunnittelivat itse. Siihen ei tehty rajoittimia, eikä se niitä testiajon perusteella näytä tarvitsevan. Puomi kääntyy sujuvasti lähes 180 astetta ja myötäilee traktorin käännöksiä.

Puomi ja letku jäävät kohtuullisen alas, mikä testivaiheessa näytti toimivalta ratkaisulta. Vetoletkun päisteissä aiheuttamat väännöt kohdistuvat kolmipistekiinnityksen keskelle ja kääntäminen oli helppoa.

Kun multain on suoraan traktorin perässä, voi traktorin painoa hyväksikäyttää kiekkojen maahan painamisessa.

Multaimelle tulevien letkujen suuttimista tehdään koeajojen perusteella isommat, paksummalle lietteelle 50 mm vaikutti olevan liian ahdas.

Valmiina ostetussa letkukelassa on letkua 600 metriä, mikä riittää levittämiseen tilojen kaikilla pelloilla.

”Mittasimme karttaohjelman avulla tarvittavan letkun pituutta. Kun kontti on keskellä peltoa pystyy tuolla letkulla levittämään kilometrin mittaiselle lohkolle”, Topi Hurskainen kertoo.

 Merikontti pyörien päällä

 Kontti, josta liete pumpataan vetoletkumultainlaitteistoon, on yhdeksän metrinen puoliperävaunun rungon päälle nostettu noin 56 kuution merikontti.

Kontti tuettiin useammasta kohdasta sisältä ja kattoon tehtiin aukot molempiin päihin. Perässä on avattava luukku puhdistusta varten ja täyttöputki. Konttiin itse asennettu pumppu tilattiin Itävallasta.

Kontti nostettiin pyörien päälle, koska näin sen ei tarvitse olla tyhjä toiselle lohkolle siirtoa varten. Konttia voidaan täyttää koko ajan lohkon vaihdoista huolimatta eikä siirrettävää määrää tarvitse täsmätä kullekin lohkolle.

Ajatuksena on pitää kontti mahdollisuuksien mukaan tiellä eikä pellolla polkemassa nurmea ja peltoa.

Testiajossa lietteen levitys sujui sadan kuution tuntivauhtia, mutta miehet uskovat laitteella päästävän varsin vaivattomasti 150 kuution tuntivauhtiin.

Radiokäyttöisen ohjaimen avulla pumppumiehen voisi vapauttaa lietteen siirtoon toisella traktorilla, kun letkua vetävä pääsee työnsä alkuun. Ohjaimen avulla letkua vetävä voisi tarvittaessa sammuttaa pumpun. Levitys kokonaisuudessaan onnistuisi kolmen hengen voimin, joista kolmas ajaisi lietettä konttiin isommalla vaunulla.

Sekä Juntusen että Hurskaisen tiloilla suurin osa pelloista on 2,5 – 4 kilometrin päässä talouskeskuksista. Vetoletkumultaimen myötä lietteen levitys muuttunee jatkossa sesonkiluonteiseksi työksi, se tehdään kerralla kuten säilörehu. Ajallisesti kahden tilan lietteet levinnevät jatkossa samassa ajassa kuin ennen yhden.